Skån miljøet og spar penge med en varmepumpe

Det kan være dyrt at opvarme sin bolig. Mange er derfor interesseret i at finde en god, effektiv og billig opvarmningsløsning, der eventuelt kan erstatte et gammelt oliefyr, som ofte vil være dyrt i drift. En luft-til-luft varmepumpe kan være det perfekte alternativ, hvis du gerne vil spare penge på dit varmebudget. En varmepumpe er nemlig både effektiv, billig i drift og samtidig ganske miljøvenlig.

Desuden kan den bruges både om vinteren og om sommeren, da den udnytter den naturlige varme i luften. Om sommeren kan den endda også bruges som et effektivt nedkølingssystem. Læs med her for at lære mere om, hvad en varmepumpe er, hvad du skal være opmærksom på, inden du vælger at investere i én, samt hvilke fordele du får, når du er ejer af en varmepumpe.

Tilpasning af rumtemperatur med varmepumpe

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er, simpelt forklaret, et apparat der producerer varmeenergi ved at anvende luftens naturlige varme. Ved at trække varmeenergi ud af luften kan en varmepumpe både give varme og suge fugt på samme tid. Varmepumper anses ofte for at være en billig og effektiv varmeløsning til ens husstand, og kan være et ganske udmærket alternativ til et dyrt oliefyr.

Varmepumper kører på strøm, men du behøver ikke at bekymre dig om en stigning i dit el-budget ved at investere i én; en varmepumpe producerer nemlig ca. 3 kWh varmeenergi for hver kWh strøm, som selve apparatet bruger i drift.

En varmepumpe består overordnet set af to dele. Den består nemlig af en indvendig del, der skal placeres i din bolig, der hvor du har størst behov for varme og en udvendig del, der skal placeres udvendigt på huset. Den udvendige del består i sig selv af en kompressor, der har til opgave at indsamle og lagre den varme, som naturligt findes i luften. Herefter vil den udvendige del sørge for at overføre den indsamlede varme til den indvendige del, der har til opgave at opvarme boligens luft.

Kig på dit varmebudget før du investerer i en varmepumpe

Selvom der i langt de fleste tilfælde vil være penge at spare ved at investere i en luft-til-luft varmepumpe, bør du starter med at kigge på dit varmebudget med din nuværende opvarmningsløsning. Hvorvidt og hvor meget du kan spare ved at investere i en varmepumpe afhænger nemlig af, hvor meget du i forvejen bruger på varme i din bolig.

Bruger du i forvejen ikke specielt meget varme, er det sandsynligt at du ikke spare meget eller måske intet ved at erstatte diverse oliefyrer m.fl. med en luft-til-luft varmepumpe. Sørg derfor for at kigge dit varmebudget grundigt igennem, inden du investerer i en varmepumpe. Selv hvis du ikke kan spare meget ved at vælge en varmepumpe, kan der dog også være andre fordele forbundet med en varmepumpe.

Fordele ved en varmepumpe

Udover at en luft-til-luft varmepumpe ofte er et godt alternativ til dit gamle oliefyr eller lignende grundet besparelser på varmebudgettet, findes der også en række andre fordele forbundet med en varmepumpe. For det første er de fleste varmepumper i dag meget effektive og billige i drift til sammenligning med andre opvarmningsløsninger. Det er samtidig en ganske miljøvenlig løsning, da den producerer mere varmeenergi end den selv bruger i strøm til drift.

En anden fordel ved en varmepumpe er, at den både fungerer om sommeren og om vinteren. Nogle ville måske antage, at en varmepumpe kun kan fungere om sommeren, hvor luften føles varm. Dog findes der faktisk stadig naturlig varme i luften, selv når det er vinter og der er frostgrader uden for. Desuden kan varmepumpen med fordel også benyttes som et effektivt afkølingssystem om sommeren, hvor der kan være behov for at køle boligen ekstra ned. Der er derfor masser af fordele ved at investere i en varmepumpe til din bolig.