Foretrækker du at låne eller spare op?

I Danmark er vores samfund sådan strikket sammen, at hvis vi gerne vil købe noget dyrt som f.eks. en bil eller et hus, så hiver vi ikke bare pengene frem fra under hovedpuden, men vi marcherer i stedet ned i banken og spørger om, hvordan vi kan få finansieret lige præcis den udgift som vi nu en gang har.

Vi optager (i følge https://justmoney.dk) lån i stor stil og det er på mange måder godt, da man på den måde kan nyde godt af ting som man teknisk set ikke har ”råd” til, da man jo ikke selv lægger ud med alle pengene.

woman-1169324_1920Til gengæld har det også nogle ulemper, for det er bestemt ikke gratis, når man sådan beder om hjælp til at betale et hus eller en bil. Men hvad er så det bedste? Man kan jo både optage et lån, men man kan også bare vente i nogle år og så får en ordentlig opsparing.

Det kommer an på beløbet

Først og fremmest så kommer det rigtig meget an på, hvor stort et beløb det egentlig drejer sig om. Om det er lån eller opsparing kan afhænge af mange ting. Hvis det er en ny computer elle et nyt havebord, så er det næppe nødvendigt med et lån, da det så bliver en for stor udgift til en meget lille ting.

Her vil man ofte bare tage fra opsparingen eller spare sammen nogle måneder, så man har råd til det. Hvis det bliver lidt større beløb, så begynder det dog at kunne svare sig med et lån i stedet. Det er f.eks. hvis man skal købe en bil, et sommerhus eller måske skal flytte i en ejerlejlighed.

Så vil det tage mange år, hvis man selv skulle spare pengene op, så det kan ikke altid betale sig. Her vil man som regel gerne have pengene med det samme, så man kan begynde at nyde godt af det man nu vælger at købe.

Hvad gør andre?

Når spørgsmålet falder på lån eller opsparing, så er det meget forskelligt hvad folk vælger at gøre, men der er dog en klar tendens. Generelt forholder det sig sådan, at vi er blevet mere og mere tilbøjelige til bare at tage et lån, da vi ikke gider at vente eller at bøvle med opsparingen. Da er det bare nemmere med et lån og så går det jo hurtigt og nemt. Vi sparer altså mindre og mindre op og vælger i stedet at optage lån.

Penge bliver ofte mindre værd

Problem med at vælge mellem lån eller opsparing er, at det handler ofte om, hvor gode vilkår man har hos sin bank. Hvis nu man f.eks. kan få en utrolig god rente på et lån, men har en dårlig rente på opsparingen, så vil det nemt kunne betale sig at tage lånet, men hvis det i stedet forholder sig omvendt, så vil man være mere tilbøjelig til at spare op i en større grad. Mange parametre har en effekt på dette.